En speciell påsk

Påsken är alltid en speciell högtid för Christoffer men i år var påskafton mer speciell än vanligt. En tråkig dag trots den fina seglingen från Grekland till Italien. För första gången i hans 40-åriga liv fick han inte bli 15 år för en dag — bygga ett torn av ris, granar och lastpallar för att tävla om vilken eld som brinner längst.

När vi planerade denna resa sa vi ”jaja, till påsk måste vi åka hem iallafall”. Men vi insåg att det skulle bli rätt krångligt och valde att låta bli. Christoffer sa att de kommer en påsk nästa år också, så det är lugnt.

Om han själv trodde på orden ”det är lugnt” vet jag inte.

I lördags på påskafton var han deppig.

Det vankades nattsegling och jag la mig några timmar på kvällen. När jag vaknade igen var han glad! Vi hade fått täckning från Italien och filmer och bilder hade vällt in på detta mäktiga skådespel. Påskefyren som brinner i sin fulla prakt och hundratals människor som står runtomkring, njuter och ropar ”VÄRBOARNAS PÅSKEFYR ÄR BÄST!”

I skärgården längs stora delar av västkusten finns en tradition med påskefyrar. Man samlar granar och tävlar mot varandra. Vem som vunnit beror på vem man frågar. I Grundsund finns två påskefyrar. Längre tillbaka fanns det fler men nu är det bara Värbos och Oddarnas kvar.

Hela byn präglas av en krigsstämning, om man lite slarvigt får använda ett sånt uttryck. Folk som tillhör olika fyrar slutar prata med varandra och skulle de ändå säga nått till varandra så är det något om att påskfyren man tillhör är den bästa. Folk har samlat julgranar som de gömt i källare och förråd fram till nu. Lägger man ut sin gran på tomten är den snart borta — granar är hårdvaluta i dessa tider.

Det är häftigt vad påskefyrarna engagerar, stora som små hjälper till!Och vissa som för längesedan lämnade tonårstiden, skulle man nu kunna tro har växt ifrån det. *HOST HOST* Till exempel Christoffer. Men icke, han och flera andra blir 15 år för en dag och försöker med alla knep bygga en sån mäktig fyr som möjligt. Men visst är det härligt?!

Och glöm aldrig — Värboarnes påskefyr är bäst!

Skepp ohoj seglarvänner!
Vid pennan, Elin
Christoffer hälsar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s